Monday, April 5, 2010

Започва кампания против потребителите на торенти

20 хиляди потребители на p2p в един миг се превърнаха в ответници в съда по обвинение в нарушение на авторските права.

Американските потребители на торент-тракера са обвинени, в това че са свалили пет филма. Кампанията е стартирана от организацията US Copyright Group, представляваща интересите на независими кино и телевизионни продуценти. По данни на холивудско онлайн-издание, в близко време ще бъдат подадени още искове срещу 30 хиляди човека за други пет филма. Както смятат журналистите, с тези процеси се явяват проба, и ако се окажат ефективни, могат да прераснат в грандиозна съдебна кампания против американските потребители на торент-сайтове.

За доказателства за вината юристите на групата за авторски права използват данни, събрани с помощта на технология на немската компания Guardaley IT. Разработката е следната: програма проследява IP-адреса на компютъра в момента, когато е започнало свалянето, сверява с база данни с филми и проверява, дали е филм или не.

Програмата, вече е използвана в Германия и Великобритания. В един от случаите дори са осъдили потребител на 800 хиляди долара за сваляне на нелицензиран филм. Guardaley IT са се съгласили да дадат своята програма на организацията US Copyright Group за тестване в Америка.

В крайна сметка предложената от немската компания технология не предлага борба с разпространителите на нелицензирани продукти, т.е. с причината. А е направена именно за това да наказва с $ потребителя-пират.

0 коментара: